Francúzsko potvrdilo smerovanie eurozóny k novému paktu

27.11.2011 Celý región

Paríž 27. novembra (TASR) - Eurozóna smeruje k novému paktu, ktorý počíta s prísnejšou reguláciou rozpočtov, ako aj reálnymi sankciami pre tých, ktorí budú rozpočtové pravidlá porušovať. Povedala to dnes francúzska ministerka pre rozpočet Valérie Pécresseová, podľa ktorej by nový pakt mal obnoviť dôveru trhov v menový blok.

Na otázku, či Francúzsko, Nemecko a Taliansko pripravujú tvrdšiu verziu Paktu stability, čo sa týka rozpočtových pravidiel, Pécresseová povedala, že to nebude pakt, ktorý by platil výhradne pre najväčšie ekonomiky eurozóny. \"Je to nový pakt, ktorý bude platiť pre všetkých členov eurozóny,\" povedala ministerka pre televíziu Canal+ s tým, že počíta s reálnymi sankciami, čo by malo zabezpečiť dôveru (trhov v eurozónu).

\"Nemecko, Francúzsko a Taliansko chcú byť hnacím motorom Európy, ktorá bude viac prepojená, viac stabilná a s účinnými regulačnými mechanizmami, ktoré neumožnia žiadne podvody,\" dodala Pécresseová.

Nepriamo tak potvrdila skoršie informácie o prípravách nového Paktu stability, s ktorými prišiel nedeľník Welt am Sonntag. Podľa novín je dôvodom fakt, že zmeny súčasných zmlúv v rámci Európskej únie by si vyžiadali veľmi dlhý čas. Nový pakt by celý proces mohol urýchliť. Očakáva sa, že platnosť by mohol nadobudnúť už začiatkom budúceho roka.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región